Wat is SPF en waarom is het raadzaam om te gebruiken?

Misschien klinkt SPF je bekend in de oren of denk je dat het alleen met de zomer te maken heeft, maar niets is minder waar. Bescherm je huid met SPF UVA & UVB zonnebrandcrème.

SPF staat voor Sun Protection Factor en gebruik je het hele jaar door.

Om je huid te beschermen tegen verbranding door ultravioletlicht, ook wel UV-B-straling genoemd, kan je je huid bedekken met kleding, een petje opzetten of gewoon de zon vermijden wanneer die op haar sterkst is. Maar nog beter is om je huid die niet is bedekt, te beschermen met een zonnebrandcrème. Zonlicht bestaat voor 95% uit UV-A stralen en UV-A stralen dringen dieper in je huid door. De overige 5% is UV-B stralen. UV-A stralen kunnen collageen en elastine in de huid aantasten en huidveroudering veroorzaken. De A staat daarom ook wel bekend om Aging. De B staat voor Burning.

Welke factor kies jij?

De bekendste zijn SPF factor-30 en SPF factor-50 en bieden een hoge beschermingsfactor voor de huid. Bij factor-30 absorbeert 97% van de UV stralen en bij factor-50 is het iets hoger, namelijk 98%. Niet zo’n groot verschil, maar laat je niet verleiden dat je nu veilig uren in de zon kan zitten. Integendeel, vermijd de zon wanneer die op zo’n hoogst is en elke 2 uur van top tot teen insmeren. 100% bescherming bestaat niet en het is een fabeltje dat je niet bruin kan worden met een SPF factor-50. Een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor met UV-A en UV-B bescherming zorgt ervoor dat je niet verbrand en zorgt ervoor dat er op latere leeftijd minder huidveroudering optreed.

Ook in de winter is smeren met een zonnebrandcrème met SPF-50 aan te raden. Zeker als er een lekker zonnetje staat en er sneeuw ligt, is de kans groot dat je huid kan verbranden. Door de reflectie van UV-licht door de sneeuw, krijg je dubbelop UV-licht op je huid; direct van de zon én van de reflectie. Smeren dus en dik inpakken tegen de kou.

Hoe mooi is het dan om je dag te beginnen met een dagcrème waar SPF in zit? Er zijn genoeg merken die SPF hebben toegevoegd aan hun dagcrème, maar het is onvoldoende om je te beschermen tegen UV-straling. Er zit gewoon te weinig SPF in. Gebruik daarom altijd een losse zonnebrandcrème naast je dagcrème.

Tip

Koop elk jaar een nieuwe fles zonnebrand. Ja echt, de samenstelling van het product, en dus ook de werking is in de maanden dat het openstaat veranderd, en dus minder veilig voor je huid. Dus: oude flessen weggooien en koop nieuw met UV-A en UV-B bescherming. Je huid is je dankbaar.

De waardering van www.mirissa.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 2 reviews.